Pokreće Blogger.

srijeda, 9. srpnja 2014.

Tri poletne poslastice s sočnimi in zdravimi breskvami

Breskve so tipičen poletni sadež, saj mu kraljujejo od njegovega začetka pa vse do konca. Ta sladki, sočni in slasten sadež pa nas ne le osvežuje, temveč tudi oskrbuje s pomembnimi hranili. 
  Sočno meso breskve je odličen vir vitaminov skupine B in vitamina C, kalija in beta karotena, fosforja, magnezija, železa, selena in cinka.
Sočno meso breskve je namreč odličen vir vitaminov skupine B in vitamina C, kalija in beta karotena, fosforja, magnezija, železa, selena in cinka. Mnoge od naštetih snovi delujejo antioksidativno, kar pomeni, da v našem telesu delujejo proti prostim radikalom, s čimer krepijo imunski sistem, preprečujejo staranje in zmanjšujejo tveganja za pojavnostjo rakavih obolenj.

Ker so bogate s kalijem, pomagajo ohranjati zdrav krvni tlak, preprečujejo pa tudi ledvične kamne in izgubo kostne mase.

Visoka vsebnost vlaknin v breskvah spodbuja občutek sitosti in hkrati ureja prebavo, saj preprečujejo zaprtost in napihnjenost. Prav tako pomagajo pri odstranjevanju strupenih snovi iz debelega črevesja.
Breskve so torej zdrava poletna osvežitev, zato smo za vas pripravili nekaj receptov, ki naj vam bodo v pomoč, da se bo ta sadež še pogosteje znašel na vašem jedilniku.

Sadna solata z oreščki

Sestavine:

• Breskve se odlično ujemajo z večino drugega sadja in oreščki, zato izberite katerokoli sezonsko sadje in tudi oreščke.
• Dodajte še limonin sok in med.

Priprava:

Sadje operemo in narežemo. V skledi zmešamo z oreščki, dodamo malo limoninega soka in medu.

Pečene breskve z rikoto

Sestavine:

• štiri breskve
• 200 gramov rikote
• 0,5 decilitra sladke smetane
• tri žlice medu
• mleti mandeljni

Priprava:

Breskve prerežite na polovice in jim odstranite koščice, s prerezano stranjo navzgor jih položite v segret pekač in pecite deset minut na približno 200 stopinjah Celzija.

Medtem penasto razmešajte rikoto z medom ter dodajte sladko smetano. Z mešanico nato napolnite pečene polovičke in potresite z mletimi mandeljni. Servirajte takoj.

Pečene breskve s čokolado in oreščki

Sestavine:

• štiri breskve
• pet dekagramov mandljevih piškotov
• pet dekagramov mletih mandljev
• tri dekagrame temne čokolade
• cimet
• maslo

Priprava:

Breskve razpolovite in jim odstranite koščice ter jih nekoliko izdolbite. Dobljeno breskvino meso narežite in pomešajte z mletimi mandlji, zdrobljenimi mandljevimi piškoti, nasekljano čokolado in začinite s cimetom. Z mešanico nato napolnite breskove polovičke in na vrhu vsake položite košček masla.

Pecite jih približno 15 minut v pečici, ki ste jo predhodno ogreli na 200 stopinj Celzija.

Sladico toplo ali ohlajeno postrezite s stepeno smetano in vaniljevim sladoledom.

Nema komentara:

Objavi komentar