Pri nabiranju gob moramo biti zelo pozorni da so užitne.
Danes skoraj po vsem svetu gobe gojijo.
Kako se uporabljajo gobe v kuhinji
Gobe so bile v starem Egiptu rezervirane za faraone. Rimljani
so jih jedli le ob praznikih. Gobe se po svetu uporabljajo tudi zaradi
narkotičnih in halucinogenih lastnosti.
Nekatere gobe je pred uporabo potrebno malo pokuhati.
Lahko jih ocvremo, narežemo v solato, gobe lahko tudi posušimo in uporabljamo skozi celo leto. Suhe gobe pa je potrebno pred uporabo namočiti. Jemo jih v malih količinah. Suhe gobe imajo močnejši okus.
Gobe je potrebno zelo hitro oprati in jih ne smemo puščati v vodi. Najboljše je, če gobe posolimo šele ko so že pečene, sicer bo sol odtegnila gobam med pečenjem preveč tekočine.
V hladilniku jih hranimo približno 5 dni. Suhe gobe pa lahko hranimo 1 leto.
Nekaj o jurčkih
Gobe jurčke uvrščamo med zelo dragocene, imajo čudovit vonj.
Nabiramo jih v jesenskem času, v gozdu.
Iz njih lahko pripravimo okusne jedi, lahko jih vložimo ali sušimo. Iz njih pripravimo omake, juhe, jih polnimo...
Šampinjoni vsebujejo rudnine, vitamine A, B, D, E in K.
Sveže šampinjone lahko jemo surove kot solato, lahko jih pripravimo kot samostojno jed ali pa kot prilogo h glavni jedi.
Količine za 4 osebe
Blitvo operemo in jo na hitro pokuhamo v slani vodi, nato jo odcedimo in grobo narežemo.
Na olivne olju prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo šampinjone in prepražimo.
Slanino narežemo in jo dodamo k gobam.
Prilijemo belo vino in vse skupaj dušimo 10 minut. Večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še malo vode.
Gobe solimo, dodamo blitvo in dušimo še 5 minut.
Potresemo z drobnjakom.
Nekatere gobe je pred uporabo potrebno malo pokuhati.
Lahko jih ocvremo, narežemo v solato, gobe lahko tudi posušimo in uporabljamo skozi celo leto. Suhe gobe pa je potrebno pred uporabo namočiti. Jemo jih v malih količinah. Suhe gobe imajo močnejši okus.
Gobe je potrebno zelo hitro oprati in jih ne smemo puščati v vodi. Najboljše je, če gobe posolimo šele ko so že pečene, sicer bo sol odtegnila gobam med pečenjem preveč tekočine.
V hladilniku jih hranimo približno 5 dni. Suhe gobe pa lahko hranimo 1 leto.
Nekaj o jurčkih

Nabiramo jih v jesenskem času, v gozdu.
Iz njih lahko pripravimo okusne jedi, lahko jih vložimo ali sušimo. Iz njih pripravimo omake, juhe, jih polnimo...
Nekaj o šampinjonih

Sveže šampinjone lahko jemo surove kot solato, lahko jih pripravimo kot samostojno jed ali pa kot prilogo h glavni jedi.
Blitva s šampinjoni
Recept za blitvo s šampinjoni in slanino.
Skupina: Tople predjediKoličine za 4 osebe
Priprava
Šampinjone operemo in narežemo na tanke rezine.Blitvo operemo in jo na hitro pokuhamo v slani vodi, nato jo odcedimo in grobo narežemo.
Na olivne olju prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo šampinjone in prepražimo.
Slanino narežemo in jo dodamo k gobam.
Prilijemo belo vino in vse skupaj dušimo 10 minut. Večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še malo vode.
Gobe solimo, dodamo blitvo in dušimo še 5 minut.
Potresemo z drobnjakom.
Serviranje
Poleg postrežemo polento ali rezance.
Sestavine
Šampinjoni | 700g |
---|---|
Blitva | 500g |
Sol | |
Olje - olivno | |
Čebula | 1 kos |
Česen | 1 strok |
Slanina | 50g |
Vino - belo | 1dl |
Drobnjak |
Nema komentara:
Objavi komentar