Pokreće Blogger.

srijeda, 9. srpnja 2014.

Kaj so omake in prelivi

Omaka je tekočina, ki se uporablja za dopolnitev glavnih jedi, nikoli pa se ne je sama. Lahko so že pripravljene ali pa jih je potrebno še skuhati.
Omake za solate se imenujejo solatni prelivi. Pri solatnih prelivih se velikokrat uporablja jogurt.
Star pregovor pravi, da po dobri omaki spoznamo dobrega kuharja.


Nekaj o omakah
Pri pripravi omak in prelivov je potrebno dobro poznavanje začimb in lastna fantazija. K svetlemu mesu, zelenjavi in ribam ponudimo mile, fine začinjene omake. K jedem krepkega in izrazitega okusa pa bolj ostro začinjene omake.
Omake in prelive uporabljamo tudi v različnih sendvičih, solatah, poleg krompirja in testenin.
Nasvet - prežganje zalijemo z mrzlo ali toplo vodo, ne sme pa biti vrela. Nastajanje grudic pri prežganju preprečimo tako, da med zalivanjem stepami s šibo.


Avokadov preliv

Recept za preliv iz avokada in kislega mleka.
Skupina: Omake in prelivi
Količine za 4 osebe


Priprava

Avokado razpolovimo.
Z žlico postrgamo iz lupine sredico in jo pretlačimo.
Dodamo kislo mleko, sol in poper.
Vse skupaj temeljito premešamo.

Nasvet

Preliv pripravimo vedno tik pred uporabo, da avokado ne spremeni barve.

Sestavine
Avokado 1 kos
   Kislo mleko 100ml
Sol  
Poper  

Nema komentara:

Objavi komentar