Pokreće Blogger.

srijeda, 9. srpnja 2014.

Mali vodnik po zeliščih – katera se ujemajo s čim?

Čas, ko se sveža zelišča bohotijo po vrtovih, balkonih in okenskih policah, je treba karseda izkoristiti. Še prej pa se poučite, katera zelišča se ujemajo s katerimi jedmi. 

Vsak izkušen kuhar vam bo povedal, da prava kombinacija zelišč in začimb jed naredi ali uniči. Če jih namreč uporabljate narobe, na koncu na krožniku pristane kakofonija okusov in vonjav.

Zelišč je na stotine in vsako ima svoje značilnosti ter tudi živila oziroma jedi, ki se jim najbolj prilegajo. Zato je vsaj za najbolj razširjena oziroma tista, ki so obvezna oprema vsake kuhinje, dobro vedeti, kdaj in kje jih uporabiti. Ko boste obvladali uveljavljena pravila uporabe zelišč, pa lahko začnete eksperimentirati – morda boste odkrili kakšno novo uspešno kombinacijo.

Mimogrede še nasvet o uporabi svežih oziroma posušenih zelišč: posušena zelišča imajo močnejšo aromo, zato jih uporabljajte bolj zmerno. Osnovno pravilo je, da je treba za isti učinek uporabiti približno trikrat več svežih kot suhih zelišč. Če torej recept terja jedilno žlico svežega origana, vi pa imate na zalogi le suhega, ga dodajte le čajno žličko.


Bazilika

Idealna za: belo meso, paradižnik, maline, jagode, govejo pečenko, purana, jagnjetino

Komplementarna zelišča in začimbe: origano, timijan, komarček

Origano

Idealen za: govedino, perutnino, svinjino, ocvrte ribe

Komplementarna zelišča in začimbe: mlet čili, lovor, majaron, timijan, komarček, bazilika

Rožmarin

Idealen za: paradižnik, špinačo, pečeno meso, ribe na žaru, gobe, krompir, cvetačo

Komplementarna zelišča in začimbe: origano, timijan, česen

Timijan

Idealen za: jajca, jagnjetino, svinjino, purana, govejo pečenko

Komplementarna zelišča in začimbe: lovor, rožmarin, origano, majaron, koriander

Peteršilj

Idealen za: ribe, perutnino, krompir, zelenjavo, jajca

Komplementarna zelišča in začimbe: bazilika, drobnjak, pehtran

Žajbelj

Idealen za: sladko sadje in zelenjavo (npr. buče), klobase, sir, govedino, svinjino, purana, ocvrte ribe

Komplementarna zelišča in začimbe: limona, šetraj

Meta

Idealna za: svinjino, krompir, grah, čokolado, sadje

Komplementarna zelišča in začimbe: ingver, mlet čili, kumina, citronka, kamilica

Koper

Idealen za: lososa, korenje, kumare, jogurt

Komplementarna zelišča in začimbe: gorčično seme, poper, piment, lovor, muškatni cvet, cimet, nageljnove žbice, ingver, drobnjak, peteršilj

Pehtran

Idealen za: perutnino, ocvrte ribe, kisle kumarice, paradižnik

Komplementarna zelišča in začimbe: peteršilj, krebuljica, drobnjak

Koriander

Idealen za: govedino, svinjino, perutnino, ribe na žaru, kisle kumarice

Komplementarna zelišča in začimbe: ingver, cimet, kumina, kardamom, piment, muškatni orešček


Nema komentara:

Objavi komentar