Vsak izkušen kuhar vam bo povedal, da prava kombinacija zelišč in začimb jed naredi ali uniči. Če jih namreč uporabljate narobe, na koncu na krožniku pristane kakofonija okusov in vonjav.
Zelišč je na stotine in vsako ima svoje značilnosti ter tudi živila oziroma jedi, ki se jim najbolj prilegajo. Zato je vsaj za najbolj razširjena oziroma tista, ki so obvezna oprema vsake kuhinje, dobro vedeti, kdaj in kje jih uporabiti. Ko boste obvladali uveljavljena pravila uporabe zelišč, pa lahko začnete eksperimentirati – morda boste odkrili kakšno novo uspešno kombinacijo.
Mimogrede še nasvet o uporabi svežih oziroma posušenih zelišč: posušena zelišča imajo močnejšo aromo, zato jih uporabljajte bolj zmerno. Osnovno pravilo je, da je treba za isti učinek uporabiti približno trikrat več svežih kot suhih zelišč. Če torej recept terja jedilno žlico svežega origana, vi pa imate na zalogi le suhega, ga dodajte le čajno žličko.
Bazilika
Idealna za: belo meso, paradižnik, maline, jagode, govejo pečenko, purana, jagnjetinoKomplementarna zelišča in začimbe: origano, timijan, komarček
Origano
Idealen za: govedino, perutnino, svinjino, ocvrte ribeKomplementarna zelišča in začimbe: mlet čili, lovor, majaron, timijan, komarček, bazilika
Rožmarin
Idealen za: paradižnik, špinačo, pečeno meso, ribe na žaru, gobe, krompir, cvetačoKomplementarna zelišča in začimbe: origano, timijan, česen
Timijan
Idealen za: jajca, jagnjetino, svinjino, purana, govejo pečenkoKomplementarna zelišča in začimbe: lovor, rožmarin, origano, majaron, koriander
Peteršilj
Idealen za: ribe, perutnino, krompir, zelenjavo, jajcaKomplementarna zelišča in začimbe: bazilika, drobnjak, pehtran
Žajbelj
Idealen za: sladko sadje in zelenjavo (npr. buče), klobase, sir, govedino, svinjino, purana, ocvrte ribeKomplementarna zelišča in začimbe: limona, šetraj
Meta
Idealna za: svinjino, krompir, grah, čokolado, sadjeKomplementarna zelišča in začimbe: ingver, mlet čili, kumina, citronka, kamilica
Koper
Idealen za: lososa, korenje, kumare, jogurtKomplementarna zelišča in začimbe: gorčično seme, poper, piment, lovor, muškatni cvet, cimet, nageljnove žbice, ingver, drobnjak, peteršilj
Pehtran
Idealen za: perutnino, ocvrte ribe, kisle kumarice, paradižnikKomplementarna zelišča in začimbe: peteršilj, krebuljica, drobnjak
Koriander
Idealen za: govedino, svinjino, perutnino, ribe na žaru, kisle kumariceKomplementarna zelišča in začimbe: ingver, cimet, kumina, kardamom, piment, muškatni orešček
Nema komentara:
Objavi komentar